Mik az ásványok és kristályok pontosan?

Az ásványok természetes úton, a kémiai elemek kombinálódásával keletkezett (és ma is keletkező), szilárd halmazállapotú, és legtöbbször rendezett atomi felépítéssel rendelkező, más szóval kristályos vegyületek (ritkábban elemek). Az ásványokat néhány kivételtől eltekintve természetes úton történő képződés, határozott kémiai összetétel, hosszú távon rendezett atomi felépítés jellemzi. Egyértelműen nem tarthatók ásványnak az ember által előállított vegyületek. Ezeket megkülönböztetésül szintetikus (mesterséges) anyagoknak nevezzük.

A drágakő ellenben olyan természetes vagy mesterséges eredetű anyag, mely szépségénél fogva megnyerte az ember tetszését. Tehát egy viszonylag szubjektív, a szokások, divatok változásával dinamikusan változó kategória. A drágakövek leginkább az ásványok kiemelkedő szépségű változatai, melyek elsősorban színük, tisztaságuk, fényük, fényjátékuk alapján kerülnek a drágakő kategóriába.

Bárhol képződhetnek ásványok (kőzetek), ha gőzök, olvadékok lehűlnek, oldatok túltelítődnek, vagy más kémiai reakciók során az anyagi részecskék szilárd, döntően kristályos állapotba kerülnek. A kristályosodás kristálycsírák képződésével indul meg. Ha az oldat vagy olvadék lehűlése lassú, úgy kevés, de nagy kristály képződik, amennyiben a lehűlés gyorsan megy végbe, a kristálycsíráknak nem lesz idejük növekedni és sok apróbb kristály képződik.

Ásványok A-Z-ig
Achát
Az achát a befelé fordulást és a magunkbanézést segíti. Segít összeszedettnek maradni és fókuszálni. Fokozza a elsőstabilitást, elő-segíti a szellemi érést és fejlődést.

Védelmet és biztonságot közvetít, feloldja a belső feszültségeket. Támogatja a logikus, racionális gondolkodást, segít gyakorlatiasnak lenni, a lényeges dolgokra összpontosítani.
Csillagjegyek: Bika, Ikrek, Rák, Skorpió
Amazonit
Az amazonit a hangulatkiegyenlítés köve. Kedvező hatása van az értelem és az intuíció, valamint a hangulatváltozások kiegyenlítésére. Ez a kő csillapítja a bennünk lévő feszültséget és segít nyugalmunk megőrzésében, akár bosszantó élethelyzetekben is. Depresszió és érzelmi problémák esetén felébreszti az elvesztett életörömöt, megnyitja a szívet.

Rendbe hozza az anyagcserezavarokat (máj) harmonizálja az agyműködést, a vegetatív idegrendszert, a belső szerveket. Menstruációs görcsök idején is számítha-tunk a kő természetes segítségnyújtására, mivel a köldökcsakra környéki fájdalmak enyhítésére is alkalmas.
Csillagjegyek: Bika, Mérleg, Nyilas, Vízöntő, Halak
Ametiszt
Az ametiszt felhasználási területe rendkívül széleskörű. Az idegsejtekre kifejtett hatása révén javítja az agy koncentrációs képességét, segít a migrénes rohamok esetében. Mivel az ametiszt elősegíti az ellazulást, használata javallott alvászavarok ellen.

Kiegyensúlyozó hatással van a hiperak-tivitásra, a belső nyugtalanságra, kiváló a meditáció elmélyítésére. Ezek mellett javítja a látást, élénkíti a hasnyálmirigy működését és az immunrendszert is erősíti. Gyakran használják a térenergia harmonizálására is.
Csillagjegyek: Kos, Szűz, Skorpió, Nyilas, Vízöntő, Halak
Aventurin
Az aventurin jó hatással van a bőrre: alkalmazzák allergia és bőrkiütések, ekcéma és pattanások kezelésére. Hatással van a zsíranyagcserére is, így segítheti a felesleges zsír lebontását. Ha tudatosítjuk magunkban a bőr és bélproblémák lelki összetevőit, rájövünk, hogy ezek a szervek arra hívják fel a figyelmet, mi az, ami a „bőrünkre megy”, illetve amitől meg kell szabadulnunk. Ez a párhuzam nyilvánul meg, tehát az aventurin lelki hatáskörében. Megnyugtatja a szívet, feledteti a gondjainkat, segíti a nyugodt alvást.
Csillagjegyek: Bika, Rák, Mérleg, Nyilas, Vízöntő
Citrin
Hatással van a hasnyálmirigyre, és hasz-nos cukorbetegség esetén is. Csökkenti a koleszterinszintet, segíti a szervezet méregtelenítési és tisztulási folyamatait. Hasznos segítség a citrin a diéta során, mivel segíti a méreganyagok kiválasztását.

Oldja az energiarendszer blokádjait, kedélyjavító, hat a depresszió ellen is. Meleg kisugárzása csökkenti a hidegérzetet. Elerőtlenedés esetén elmulasztja a fáradtságot, önbizalmat, bátorságot és új életenergiát önt belénk, megszünteti az idegességet. Használatával megszűnik az önsajnálat, az önromboló tendenciák, még az öngyilkos gondolatok is eltűnnek. Harmonizálja a napfonat csakrát.
Csillagjegyek: Bika, Ikrek, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Bak
Fluorit
Amint a neve is sejteti, ez a kő nagyrészt fluorból áll, tehát hatással van a csontokra. Ezen területen belül, sok betegség keze-lésére használják, például: ízületi gyulladás, csontritkulás, csonttörések esetében. A fogakat is ellenállóbbá, erősebbé teszi.

A fluoritot a légzési panaszok enyhítésére is használják, mert segíti a nyálkahártya, a légutak, és a tüdő regenerálódását. Allergia ellen is hatásos. Segíti a nagyagy működését, a könnyebb tanulást, és a gyorsabb gondolkodást.
Csillagjegyek: Vízöntő, Halak
Füstkvarc
Semlegesíti a földsugárzásokat, elnyeli az elektromágneses szmogot, a negatív érzelmeket finoman szétoszlatja, és ezáltal csökkenti a stesszt. Elősegíti a szervezet méregtelenítését.

A füstkvarc csökkenti a félelmet, javítja a depressziós hangulatot, lelki nyugalmat biztosít. Ez a kristály segít az álmaink megfejtésében, enyhíti a rémálmokat. Fokozza a koncentrációt, és áthidalja a kommunikációs nehézségeket. Megtisztítja, lecsendesíti az elmét a meditációhoz.
Csillagjegyek: Bak
Hegyikristály
A hegyikristály fokozza az összes többi kő hatását, erősíti a test összes funkcióját, kiegyensúlyozó hatást gyakorol a lélekre. A legismertebb gyógykövek egyikének számít, minden kövek leggyógyítóbbikaként tartjuk számon. Tiszta energiája minden más energiát mozgásba hoz, ezért alkalmas minden kő feltöltésére is. Ellenállóképesség növelő, testi, lelki és szellemi kimerültség esetén, a végtagok fáradtságérzete esetén is ajánlott.

Egyensúlyzavarok, epilepszia, érzéketlen testrészek esetén, szédüléskor, ájuláskor hasznát vesszük. Alkalmas a negatív energiák levezetésére, aura tisztítására erősítésére és védelmére, a kifejezőerő növelésére.
Csillagjegyek: Minden csillagjegy
Hematit
A hematitot vérkőként is ismerik, magas vastartalma pozitív hatással van a vérképre, a vashiányra. Érelmeszesedés, visszerek és aranyér esetén is hatásos. Fokozza a test regenerációs képességét, tehát hasznos segítség lábadozáskor. Emellett regeneráló hatással van a májra, így megkönnyíti a szervezet méregtelenítését. Elősegíti a sebek gyógyulását. A rendszertelen menstruáción is javít. A terhesség alatti fáradtság enyhítésére kiválóan alkalmas. A hematit használatával javíthatunk életminőségünkön, fokozódik vitalitásunk.
Csillagjegyek: Kos, Skorpió, Bak, Vízöntő
Howlit
A howlit támogatja az ítélőképességünket, erősíti az akaratot és a kitartást, ezzel együtt csökkenti a stresszszintünket. Mivel fejleszti együttérzésünket mások iránt, így másokkal szemben nagyobb nyíltsággal, elfogadókészséggel tudunk fellépni.

A howlit szabályozza az anyagcserét, csökkenti a folyadékraktározást. A súlyproblémákkal küzdők kövének tartják, mivel segíti a fogyást és a salaktalanítást. Szabályozza a savháztartást, segít gyomorégés, bélzavarok és hányinger esetében. Feloldja blokádjainkat, amelyek gátlásokat és komplexusokat okoznak.
Csillagjegyek: Ikrek
Jáspis
A jáspis különböző neveit ( vörös jáspis, kép jáspis, térkép jáspis, dalmata jáspis, stb.) színe és mintázata alapján kapta, ránk vonatkozó hatásai azonban megegyeznek. A jáspis a Föld-erőkkel áll kapcsolatban. Földanya bölcsességet, elemi erejét és bölcsességét oltja belénk.

Erősíti és élénkíti a testet, növeli az akaraterőt, a dinamikát és a tetterőt éppen úgy mint a türelmet, a kitartást és a szerénységet. Kifejleszti bennünk az élet ajándékaiért érzett köszönetet. Erősíti akaraterőnket, különösen nagy segítség akkor, ha bátor döntéseket kell hoznunk és megvalósítanunk
Csillagjegyek: Kos, Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Nyilas, Bak, Halak
Kalcedon
A kalcedon hatásos beszédzavarok és dadogás ellen is, oldja a torok területén jelentkező blokádokat. Szabályozza a hormonális ciklusokat és a vércukorszintet, hat az anyagcserére. Segít utazási rosszullét és frontérzékenység esetén, méregtelenítő hatása van.

Megnyugtat, ellazít, megszünteti a belső nyugtalanságot, fokozza a terhelhetőséget.
Csillagjegyek: Ikrek, Rák, Szűz, Nyilas, Bak
Karneol
A karneolok a vérre hatnak: javítják a vérképet, oldják a vérrögöket, gyorsítják a sebek gyógyulását. Gyomor- és bélbetegségek megszüntetésére, anyagcsere problémák esetében is használhatjuk. Javítják a szervezet ásványi és tápanyagfelvételét. Segítenek a vese- és hólyagkövek feloldásában, és az ún. ,,női betegségeknél”.

A karneol csökkenti a koleszterinszintet is. Hatással van a lépre, a májra, a gyomorra és a nyirokra. Feszesebbé teszi a kötőszövetet, jól hat érfájdalmak és visszér esetében. A karneolok fokozzák kitartásunkat és állhatatosságunkat, segítik tetterőnket. Lelki kimerültség esetén új energiát adnak, és erősítik belső indíttatásainkat.
Csillagjegyek: Kos, Bika, Ikrek, Oroszlán, Szűz, Vízöntő
Korall
A korall a vérképre van hatással, anémia (vérszegénység) esetén is. Hatására szervezetünk könnyebben termeli az el-lenálló képességhez nélkülözhetetlen fehérvérsejteket. Stabilizálja a vérnyomást. Szabályozza a nyirokkeringést, és segít a nyirokmirigyek betegsége esetén. Enyhíti a vérzési zavarokat.

A korall befolyást gyakorol a légutakra is: erősíti a hörgőket, segít légszomj és köhögés esetén. Csökkenti az epekövek kialakulásának esélyét. Levezeti a bélproblémákat, segíti a salaktalanítást és a súlyproblémákat. Hatással van a petefészekre, fokozza a termékenységet, és enyhíti a klimaxos panaszokat.
Csillagjegyek: Halak
Macskaszem
A macskaszem fokozza a nyugalmat és a magabiztosságot, szilárdságot és türelmet biztosít az élethez. A Földanya bölcsességét, elemi erejét és türelmes szeretetét adja használójának, ami magába öleli és a teljességben egyesíti az élet minden kifejezési formáját. Alkalmazhatjuk a szem betegségeinek kezelésében, valamint a szív és a légutak kezelésében. Oldja az artériák meszesedését.

A májra gyakorolt hatásának köszönhetően segíti a szervezet méregtelenítését. Javítja a logikus gondolkodást, segít, hogy könnyebben kezeljük félelmeinket. Hatásos rémálmok esetében is, segítségével növelhetjük önfegyelmünket.
Csillagjegyek: Oroszlán
Magnezit
Ez a kő óriási segítség a súlyproblémákkal küzdő emberek számára. Segít a fogyásban, mert élénkíti az emésztést és a szervezet méregtelenítését, erősíti a hasnyálmirigyet és csökkenti a koleszterinszintet. Ezért használhatjuk emésztési problémák és gyomorfájás esetén is. A magnezitnek köszönhetően ismét feltöltődnek a szervezet magnéziumraktárai ezért ez a kő az izomzat számára is jó szolgálatot tesz.

Erősíti a fogakat, a szívet és az ereket. Fejfájás, reumatikus megbetegedések és neuralgia esetén is része lehet a kezelésnek. A magnezit segíti az ellazulást is. Az izgalmi állapot elmúlik, a nyugalom és higgadtság visszatér általa.
Csillagjegyek: Kos
Ónix
Az ónix az agy tevékenységeire van hatással. Használhatjuk Alzheimer-kór, epilepszia esetén, javítja a koncentrációt és az analitikus gondolkodást. Fülzúgás, nagyothallás, hallás romlása esetén hatásos.

Véd a negatív energiáktól, megszünteti a negatív érzelmeket, fokozza a koncentrációt és az öntudatot. Bánat és melankólia (melyek szintén a negatív energia megtestesülései) esetén is hatásos. Használhatjuk a szem könnyezése vagy látásgyengeség esetén is.
Csillagjegyek: Nyilas, Bak, Vízöntő
Rodonit
A rodonit segíthet az autoimmunbetegségek, genetikus betegségek, sclerosis multiplex vagy Parkinson-kór esetében. Hatására felgyorsul a sejtképződés, elmúlnak a vérzések, meggyógyulnak a sebek. Erősíti a csontokat és a csontszövetet, segíti a szervezet méregtelenítését.

Harmonizálja a szívcsakrát, ezért keringési és szívproblémák esetében is jó szolgálatot tesz. Megszünteti a félelmet, bátorságot ad. Hatására a lelki sebek éppoly hamar begyógyulnak, mint a testiek.
Csillagjegyek: Bika
Rózsakvarc
A rózsakvarc a legismertebb kövek közé tartozik, s ennek talán sokoldalú hatása a magyarázata. Viselhetjük testünkön, de elhelyezhetjük a minket körülvevő térben is. Hatása igen sokoldalú: a lelki terhek megszüntetése mellett hatásos az agresszió és a rémálmok csillapítására, segít a harag feldolgozásában, asztma és hematóma esetében is kifejti energiáit.

Erősíti a szívet, az ereket, harmonizálja a szívcsakrát. Védelmet nyújt a negatív rezgések ellen. Erősíti az idegeket, fokozza a romantikát, alvási zavarok, álmatlanság esetében, és segíti az alkotó gondolatokat.
Csillagjegyek: Bika, Rák, Mérleg
Szerpentin
A szerpentin egyensúlyt teremt a szervezet magnéziumhiányos állapota esetén. Hatásos a görcsök és a migrén minden fajtája ellen. Erősíti a mirigyeket, a beleket, szabályozza a szívműködést és gyomorpanaszok ellen is jó. A szerpentinnel könnyebben „tartjuk a távolságot” a lelki megterhelésekkel szemben, így elkerülhetjük az agressziót. A már fennálló agresszió is megszüntethető a szerpentin segítségével.

Kiegyensúlyozottá és nyugodttá tesz, segítségével megtalálhatjuk belső békénket.
Csillagjegyek: Ikrek
Szivacskorall
A korall a vérképre van hatással, anémia (vérszegénység) esetén is. Hatására szervezetünk könnyebben termeli az ellenálló képességhez nélkülözhetetlen fehérvérsejteket. Stabilizálja a vérnyomást. Szabályozza a nyirokkeringést, és segít a nyirokmirigyek betegsége esetén. Enyhíti a vérzési zavarokat.

A korall befolyást gyakorol a légutakra is: erősíti a hörgőket, segít légszomj és köhögés esetén. Csökkenti az epekövek kialakulásának esélyét. Levezeti a bélproblémákat, segíti a salaktalanítást és a súlyproblémákat. Hatással van a petefészekre, fokozza a termékenységet, és enyhíti a klimaxos panaszokat.
Csillagjegyek: Halak
Szodalit
A szodalit hatásával egyensúlyba hoz, megnyugtat és helyrebillenti emocionális kiegyensúlyozatlanságunkat is. Oldja az érzelmi gátakat és a bűntudatot, általa bensőleg szabadabbnak érezzük magunkat. Szilárdságot, nyugalmat és stabilitást sugall. Bizalmat kelt bennünk önmagunk és mások iránt.

Használják a szodalitot a látás javítására, a szem gyulladásának eseteiben, retinaproblémák kezelésére. Szabályozza a vérnyomást, hat a hasnyálmirigyre, segít vércukorproblémák esetében. A szodalit segít a koncentráció javításában is.
Csillagjegyek: Kos, Oroszlán, Szűz, Nyilas, Bak, Halak
Tigrisszem
A tigrisszem erősíti a légutakat és a tüdőt, ezért meghűlés, köhögés, asztma, és bronchitis esetén segítheti a gyógyulást. Hatással van az ízületekre és a csontozatra is, alkalmazása csonttörés esetén ajánlott. Aktiválja a mozgásszerveket, hatásos azok merevségével szemben.

A tigrisszem hatására mélységes belső béke és védettség, érzelmi mélység fejlődik ki. Kifejleszthetjük hatására a mások iránti bizalom és megértés képességét. Aktiválja döntési képességünket, segít a döntések meghozatalában. Általa feloldhatók az emocionális blokkok.
Csillagjegyek: Ikrek, Oroszlán, Szűz, Skorpió
Türkinit
A türkenit kékre festett magnezit, amely a türkiz kékségét eleveníti fel. A torokcsakra harmonizálásához kiváló ez a szín, de a magnezitnek is vannak sajátos hatásai: Élénkíti az emésztést, a szervezet méregtelenítését, erősíti a hasnyálmirigyet és csökkenti a koleszterinszintet. A kőben található magnézium hasznos az izomzat számára is. Segíti az ellazulást, nyugalmat és higgadtságot hoz viselőjének.
Csillagjegyek: Kos
Unakit
Az unakit jelentősen meggyorsítja a betegség utáni lábadozást, elősegíti a pihenést. Rezgésével erősíti a szervezet öngyógyító erőit és segít, hogy gyorsabban váljunk ismét egészségessé.

Az unakitot alapvetően minden terület regenerációjához használhatjuk. Ugyanígy alkalmas a betegség megelőzésére, mivel erősíti az immunrendszert. Javítja a belek, a máj és a tüdő működését is. Lelki területen az unakitnak tulajdoníthatóan gyorsabban felépülünk a sorscsapások és lelki megrázkódtatások után.
Csillagjegyek: Ikrek

Template by JoomlaShine